Pyjamasbyxor

Var kommer pyjamasen ifrån?

Ordet “pyjamas” har sitt ursprung i persiskan och sanskrit. Det här bekväma nattplagget har en lång historia som sträcker sig över olika kulturer och tidsperioder. Här är en kort översikt av pyjamasens ursprung och utveckling:

1. Persiska och indiska rötter: Ordet “pyjamas” härstammar från det persiska ordet “payjama”, som betyder “benkläder.” Det persiska ordet togs upp i engelskan under kolonialtiden i Indien. På sanskrit användes ordet “pāy-jāma” för att beskriva lösa byxor som användes i Indien i över tusen år.

2. Indien: Ursprunget av pyjamas som ett klädesplagg kan spåras till Indien, där det var känt som “pāy-jāma.” Pyjamasen var ursprungligen ett klädesplagg som bars av män och kvinnor, och det var kännetecknat av lösa byxor och en överdel som liknade en tunika. Denna stil av klädsel var perfekt för de varma klimatförhållandena i Indien.

3. Spridning i västvärlden: Pyjamasen började få popularitet i västvärlden under 1800-talet, främst som ett exotiskt modeplagg. Kolonialtjänstemän och soldater som återvände från Indien tog med sig denna bekväma klädsel, och den blev snabbt populär bland överklassen och därefter allmänheten.

4. Moderna pyjamasar: Under 1900-talet utvecklades pyjamasen i olika stilar och material för att passa olika smaker och årstider. Pyjamasen har också anpassats för barn och kvinnor, och den finns nu i olika mönster, färger och tyger. Oavsett dess evolution har pyjamasen behållit sin grundläggande funktion som ett bekvämt och avslappnat nattplagg.

Således har pyjamasen en rik historia med rötter i både persisk och indisk kultur och har sedan spridit sig över världen och blivit en integrerad del av modern klädkultur.